Lundastudenter delgavs verkligheter från ventilationsbranschen
För trettonde året i rad inbjöds EMTF-senioren Bengt Andersson av universitetslektor Birgitta Nordquist att föreläsa vid Lunds universitet inom delkursen ”Energi, luft och fukt vid ombyggnad och förvaltning”. Kursen ingår i civilingenjörsprogrammen och har inriktning mot projektering och förvaltning.
Under sitt 45-åriga arbetsliv har han upplevt branschens utveckling, på gott och ont, dels som konstruktör och entreprenör, dels som konsult och besiktningsman, men framförallt, under de sista 29 åren som DoU-ansvarig för olika klimatinstallationer för sjukhus inom kommun och landsting i Malmö.
Han redogjorde första dagen för olika typer av ventilationslösningar som han konfronterats med och berörde då de för- och nackdelar som kännetecknade dem. Ofta träffade han på installationer som inte fungerade på grund av felaktiga konstruktioner eller dåligt genomförda slutbesiktningar och kontroller, men i de flesta fall gällde det undermålig kvalitet på den drift och det underhåll som dessa installationer fått utstå; i vissa fall en total brist på underhåll.
Detta oftast beroende på förvaltarens bristande kompetens och oförmåga att rätt bedöma de insatser som behövts för att underhålla fastigheten under den förväntade livslängden.
Byggbranschens erfarenhetsåterföring är dålig och dess konstruktörer, entreprenörer och ägare uppvisade i dessa funktioner stora brister på erfarenhet och kompetens och en oförmåga att skaffa sådan.
Som avskräckande exempel på felaktigt konstruerade byggnader informerade han bland annat om en byggnadsprisbelönad laboratoriebyggnad, där den lokalt inflytelserika arkitekten, med sina kontroversiella direktiv (troligen baserade på sin begränsade erfarenhet) förorsakade stora ombyggnadskostnader på såväl byggnadskroppen som på ventilations- och kylsystemen, efter att denna nya byggnad tagits i bruk.
Han berättade även om korrosionsskador som uppstår på ventilationssystem i det salta klimat som finns på skånska västkusten. Sådana skador uppstår bland annat på värme- och kylbatterier och på luftintagsdelar. Exempelvis beror sönderkorroderade värmebatterier på en kombination av surt regn och oskyddade aluminiumlameller. Likaså beror sönderrostade filterdelar på fukt och urlakade påsfilter som inte skyddats mot regn på grund av felaktigt utformade intagsgaller för ventilationsluften. Han rekommenderade därför starkt användandet av vertikala lameller av labyrinttyp i luftintag, i stället för de allmänt förekommande horisontella sådana.
Det är fortfarande mycket mer prestigefyllt att bygga nytt än att kunna bibehålla sina nya byggnader, med sina funktioner, för framtiden.
Andra dagens föreläsning inleddes med uppvisandet av flera helsidor från dagspressen, där exempel på otroligt misslyckade förvaltningsinsatser rapporterades från skolor och dagis i Malmö/Lund-området. Det är fortfarande mycket mer prestigefyllt att bygga nytt än att kunna bibehålla sina nya byggnader, med sina funktioner, för framtiden.
Han redovisade även ett exempel från ett studiebesök i London där det tydligt framkom vad bristande driftkontroll på avancerade installationer kan få för konsekvenser, då man där och då med full effekt körde en stor värmepumpsanläggning helt bakvänt, där varken kyl- eller värmesidan producerade användbar energi! Man skämdes givetvis för den bristande driftkontroll man visade upp för sina svenska gäster och hade svårt att förklara sina synbarligen svaga kunskaper kring hur funktionen för styr/regleranläggningen säkerställdes.
I detta sammanhang förklarade han också för- och nackdelar med upphandlad DoU, jämfört med DoU utförd med egen anställd personal. Stora fastighetsägare bör hålla en egen DoU-organisation då en kontinuitet bland servicepersonalen är av stor betydelse för hur byggnaderna sköts och därmed fungerar. Trenden med outsourcing, medför för ett objekt att all kunskap om detta försvinner och att ägarna då är helt utlämnade till externa konsulter och expertis som oftast inte kan avgöra vad som krävs vid olika skeden under objektets livstid. Kännedomen om vilka möjligheter till billiga reparationer som finns, ersätts ofta med förslag till dyra inköp av helt nya aggregat och styr/reglerutrustning.
På önskemål från kursledningen informerade han även studenterna om hur ventilationsfilter för inomhusmiljöer fungerar. De forskningsbaserade kraven på ett allt bättre inomhusklimat, avspeglas i de ständigt återkommande skärpningarna av filterstandarderna som sker inom EU. Det är därför speciellt viktigt att ventilationskonstruktörerna verkligen har de färskaste kunskaperna inom detta område. Han hänvisade till en broschyr om PM1-partiklar och dessas farlighet och till en alldeles nyligen uppdaterad vägledning till den nya filterstandarden (den sistnämnda bifogades i kursmaterialet). Han underströk starkt att det är just dessa partiklar som måste avskiljas av de luftfilter som ventilationskonsulterna ska föreskriva. Konsekvenserna för personer som vistas i miljöer där den ekonomiska sparivern fått övertaget hos förvaltarna, är direkt mätbar och därmed oförsvarlig.
Avslutningsvis underströk han vikten av kontinuerlig, men personligt anpassad, fortbildning och om EMTF:s möjligheter att bidra till detta. Han passade också på att slå ett slag för det gratis EMTF-medlemskap som studenterna erbjuds.